top of page
DSCF1224.JPG

Hana Kuželová
perníkářství

Perníkářské řemeslo dovedla Hana Kuželová (* 1974) neustálým pilováním techniky, chuti i vzhledu k dokonalosti. Není divu, že když míjíte její stánek se sněhobíle nazdobenými, tzv. bílými perníky, musíte se zastavit, protože něco takového jen tak neuvidíte.

Životopis

Paní Hana se pečením perníků živí již téměř třicet let. K tomuto řemeslu dostala víceméně náhodou. Když na Mohelnickém dostavníku v roce 1992 zahlédla stánek s dosti nevydařenými perníky, napadlo ji, že by mohla zkusit upéci vlastní. A udělala dobře. Pečení ji již dříve bavilo, navíc mohla čerpat ze znalosti technického kreslení, které se výborně hodí pro práci s tenkými linkami a geometrickými tvary. Hledání ideálního receptu bylo zdlouhavé a zahrnovalo průzkum literatury včetně historických pramenů. Nakonec zvítězil recept, podle kterého perníčky upekla už na základní škole. Ten po drobných úpravách používá dodnes.

„Kdysi se na perníky používala ta nejhorší mouka – hůře semletá a spíše žitná, ne pšeničná jako dnes. Důvod byl prostý – perníky nebyly k jídlu, ale na ozdobu a musely hlavně vydržet.“

Perník je hladký, akorát měkký i pevný a obsahuje pouze nejzákladnější suroviny – hrubou mouku, vejce, cukr, med, tuk, koření, sodu, skořici a kakao. I poleva se obejde bez zvláštních přísad a zlepšovadel. Stačí bílky, moučkový cukr, citronová šťáva a solamyl. Zásadní trik je v tom, že těsto musí být před pečením dostatečně odpočinuté a poleva musí být co nejhladší, především bez vzduchových bublinek.

Paní Hana si zakládá na osobním kontaktu se zákazníkem. Perníky od ní si můžete nechat vyrobit v Křelově na zakázku nebo koupit na jejím stánku, na který v průběhu roku narazíte nejen na akcích na Hané, ale i na Křivoklátu, Karlštejně, v Plzni, Českých Budějovicích, Holašovicích i ve Znojmě. Mezi její zvlášť oblíbené patří Slavnosti královny Elišky a adventní vánoční trhy v Hradci Králové.

 

Nabídka perníků vždy respektuje roční období, svátky či lokální specifika konkrétní akce. Svůj sortiment také paní Hana neustále rozšiřuje a obměňuje – navrhuje si vlastní tvary formiček, zdokonaluje zdobení. Je hrdá na to, že snad jako jediná perníkářka peče netopýry, žáby a myši. Mezi její nejoblíbenější tvary patří ovšem koníčci, které umí doslova na sto způsobů.

Kontakt

+420 775 133 753

hankapernikarka@seznam.cz

DSCF1455.JPG
bottom of page